حشرات و جانوران زیادی هستند که به انبار موادغذایی و کشاورزی انسان حمله میکنند و از آن تغذیه میکنند. همه ما تاحالا با گونی برنج آفتزده که به اصطلاح جوجو افتاده مواجه شدهایم. این موجودات در محل انبار تخمریزی کرده و در صورت وجود شرایط مناسب به سرعت تکثیر میشوند. برای جلوگیری از ورود این موجودات باید تمامی منافذ را بست، هوای محیط را مرتبا تهویه کرد و دما را تنظیم کرد. همچنین از مخلوط کردن محصولات جدید و قدیم خودداری کنید. این موجودات عموما رطوبت و گرما را دوست دارند، بنابراین اجازه ندهید محیط انبار شما گرم و مرطوب شود. از جمله مهمترین آفات انباری به موارد زیر اشاره میکنیم:
- شپشه دندانهدار (Oryzaephilus surinamensis): احتمالا مهمترین آفت انبار است که به غلات و حبوبات از جمله برنج، گندم و عدس حمله میکند. در اصطلاح عوام به آن جوجو برنج هم میگویند.
- بید غلات (Sitotroga cerealella): به غلات مانند گندم، جو و ذرت حمله کرده و معمولا سطح محصول را تا عمق 15 سانتیمتری از بین میبرد.
- شبپره هندی (Plodia interpunctella): به تمام موادغذایی خشک حمله میکند و در خانهها هم یافت میشود.
- شپشه برنج (Sitophilus): نوعی سوسک است و به برنج، گندم و سایر غلات حمله میکند و دانه را سوراخ کرده و کیفیت محصول را کاملا از بین میبرد.
- سوسک کشیش (Rhyzopertha dominica): به غلات مانند ذرت، گندم و برنج حمله میکند و محصول را به شکل آرد درآورده و با فضولات خود مخلوط میکند.
- لمبه گندم (Trogoderma granarium): به غلات از جمله برنج و گندم حمله میکند و معمولا دانه را کامل از بین میبرد.
- انواع سوسکها میتوانند به غلات حمله کرده و باعث به وجود آمدن سوراخ در محصول بشوند.
- مورچه:اینجارا کلیک کنید تا رجوع شود به قسمت مورچه.
- موش:اینجا را کلیک کنید تا رجوع شود به قسمت موش.
.:: مبارزه با آفات انباری ::.
- انبار خانگی مواد غذایی: سعی کنید مواد غذایی را در محیط خنک، خشک و با تهویه مناسب انبار کنید. برای پیشگیری از ورود آفتها به محیط انباری میتوانید از نفتالین، گرانول بیدکش، قرص برنج گیاهی و سم دورکننده حشرات و جوندگان استفاده کنید. اگر محیط انبار شما آلوده شده، نیاز دارید که محیط را سمپاشی کنید یا از قرص گازسوز استفاده کنید. در سمپاشی انبارها به یک نوبت سمپاشی اکتفا نکنید؛ بلکه بهتر است سمپاشی هرازگاهی تکرار شود.
- انبارهای بزرگ مواد غذایی: موارد زیادی هست که در نگهداری از مواد غذایی در انبارهای بزرگ باید آنها را رعایت کرد:
- دیوارها و کف انبارها باید به طور کامل نسبت به گرما و رطوبت نفوذناپذیر باشند تا در زمان کاربرد سموم تدخینی (گازی) مشکلی ایجاد نشود.
- سیلوهایی فلزی برای مناطق مرطوب و بارانی مناسب نیستند و در صورت احداث باید از آلیاژهای مقاوم به خوردگی مثل آلومینیوم استفاده شود.
- حشرات طی فعالیت ضمن تغذیه و متابولیسم، تولید انرژی (گرما) و دی اکسید کربن میکنند و به علت وجود محتوی رطوبتی در دانه ها، رطوبت انبار نیز همزمان بالا میرود و این باعث افزایش جمعیت حشرات و هجوم قارچها به انبارها میشود، لذا باید دستگاههای سنجش دائمی دی اکسید کربن، سنجش دما و رطوبت در انبارها استفاده گردد تا در صورت ایجاد کوچکترین نوسانات در هر یک از این پارامترها با اعمال مدیریت صحیح از فساد محصول جلوگیری نمود.
- هوادهی و کنترل حرارتی انبار باید به صورت مرتب انجام شود.
- پودرهای خنثی (Inert dusts) از نظر شیمیایی غیرفعال ولی از نظر فیزیکی قابلیت کشتن حشرات را دارند. این پودرها مثل پودر کائولینت (خاک چینی) و خاک دیاتومهبه دلیل ارزان و سالم بودن و داشتن دوره حفاظتی بلند مدت برای حفاظت غلات، بقولات و دانههای روغنی در بسیاری از کشورها به تنهایی یا به صورت تلفیقی با روشهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند.
- حشرهکشهای شیمیایی به دلیل کنترل طیف وسیع آفات، ارزان بودن، دوام بالا، ایجاد مرگ ومیر بالا روی آفات، در انبار مورد توجه میباشند. این حشرهکشها معمولا حدود 15 تا 30 روز قبل از ذخیره سازی مواد غذایی در انبار و برای آلودگی زدایی احتمالی در فضای خالی انبار استفاده میشوند.
پیشنهاد کشاورزی سعید:
- برای سمپاشی انبار آلوده به حشرات از سمهای تدخینی مانند مالاتیون استفاده کنید.
- استفاده از قرص گازسوز هم برای از بین بردن آفات و هم پیشگیری از حضورشان پیشنهاد میشود.
- برای پیشگیری از ورود آفتها به محیط انباری میتوانید از نفتالین، گرانول بیدکش، قرص برنج گیاهی و سم دورکننده حشرات و جوندگان استفاده کنید.
برای مشاهده و بررسی سموم و موارد پیشنهاد شده ، اینجا را کلیک کنید.